pH potravin

Alkalizující a okyselující stravy:


Potraviny zvyšující pH - zásaditost (od nejúčinnějších k těm méně)

- rozinky, sušené fíky, okurky, špenát, zázvor, celer
- mrkev, pampelišky, zeleninová nať, kedluben, černý rybíz
- čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango, brokolice
- řepa, citrón, ředkev, ředkvička, česnek
- hlávkový salát, kapusta, černá melasa, olivy, jablečný ocet, rajčata
- sojové boby, pomeranče, cibule
- banány, hrušky, jablka, maliny, meruňky, třešně, lískové ořechy
- brambory, pohanka, zelený a bylinný čaj

Alkalizující faktory:
meditace, odpočinek, harmonie, rozumné cvičení a rekreační sport, procházky, relaxace.

Potraviny snižující pH a způsobující kyselost (v pořadí od těch nejvíc okyselujících k těm méně)

- vepřové, telecí, rýže, králík, mořští raci, hovězí, ústřice, uzeniny
- krocan, kuře, káva, čaj černý perlivé nápoje, soft drinks
- ryby, jiné maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý a uleželý sýr
- čočka, oves, další obiloviny
- chléb, margarín, ořechy, těstoviny
- máslo a smetana, pitná voda při spodní hranici normy (norma 6,5 – 9,5 pH) nebo pod ní
- tvaroh a čerstvý měkký sýr, kokosový ořech, pivo, víno
- syrovátka, kravské a kozí mléko, kefír, mandle

Další okyselující faktory:

kouření, velká a dlouhotrvající námaha bez odpočinku (soutěžní sporty, přepracování atp.), stres, strach, drogy, vše, co vzbuzuje napětí.

Potraviny na spodních řádcích každé kategorie se blíží neutralitě. Nejvhodnější z olejů je olivový - oleje jsou převážně neutrální. Střídmé pití vína nebo piva nemusí výrazně snižovat pH.

Čerpáno z knihy Mgr. J. Čehovského "Uzdrav se s autopatií"